Vad kännetecknar en person med psykisk hälsa?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar en person med psykisk hälsa?

Vad kännetecknar en person med psykisk hälsa?

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Vilka är vanliga symtom på psykisk ohälsa?

De vanligaste besvären är depression, ångest, oro, sömnproblem och stress. För dessa svårigheter finns effektiv behandling. Med psykisk ohälsa menar man även mer allvarliga tillstånd som till exempel schizofreni, eller funktionsnedsättningar som ADHD och autism.

Vad är symtom för psykisk ohälsa?

  • Symtom för psykisk ohälsa kan vara att man ser och hör saker som ingen annan gör, att man känner sig ledsen, orolig, ensam, har sömnsvårigheter och mår dåligt en längre tid. Alla människor kan må psykiskt dåligt och det kan variera under livets gång. Det kan vara bra, sådär och dåligt. Då är det bra att ta hjälp av någon.

Vad är psykisk ohälsa hos äldre personer?

  • Psykisk ohälsa är vanligt hos äldre personer Vi blir allt äldre och även friskare högre upp i åldrarna. Men, åldrandet i sig innebär en ökad risk för både fysiska och psykiska sjukdomar. Ungefär en av fyra personer som är 65 år och äldre har någon form av psykisk ohälsa som kan påverka det dagliga livet och försämra ...

Vad är psykisk hälsa?

  • Definitionerna av psykisk hälsa är mindre tydliga men de flesta är överens om att det är något annat än frånvaro av psykisk ohälsa. Psykisk hälsa beskrivs som ett tillstånd där flera dimensioner av individens tillvaro är välfungerande, så att individen känner glädje, mår bra med sig själv, med andra och i förhållande till samhället.

Kan psykisk ohälsa påverkas av arv?

  • Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar. Miljön är det runtomkring oss där man växt upp eller lever just nu. Arv och miljö är tillsammans de saker som formar oss till människor.

Relaterade inlägg: