Vilka språk är släkt med finska?

Innehållsförteckning

Vilka språk är släkt med finska?

Vilka språk är släkt med finska?

Finskan är ett finsk-ugriskt språk. Besläktade språk är till exempel estniska och ungerska. Finskan har många böjningsformer, till exempel kasusformer av nomen, personformer av verb och tempusformer. Finskan har färre prepositioner än till exempel de indoeuropeiska språken.

Hur lång tid tar det att lära sig finska?

På USA:s utrikesministerium har man uppskattat hur lång tid det tar att lära sig olika språk för en person med engelska som modersmål. Svenska går på 24 veckor, eller 575-600 lektionstimmar. Spanska och nederländska tar 24 veckor, medan tyska tar 33 veckor. För att behärska finska behövs 44 veckors studier.

Varför blev finska ett minoritetsspråk?

Redan på 1500-talet under Gustav Vasas tid blev svenskan och finskan de kyrkliga språken i stället för latin. ... För att trygga den finskspråkiga servicen är det viktigt att finskan får status som minoritetsspråk.

Varför är finskan ett minoritetsspråk i Sverige?

Enligt Europarådets Minoritetsspråkskonvention, valdes minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch till att bli officiellt erkända i Sverige på grund av att dessa språk "av hävd" har talats i landet.

Hur ser språksituationen för finskan ut i Sverige?

Finska och samiska har talats lika länge som svenska i Sverige. Med svenska och det svenska teckenspråket, har Sverige alltså sammanlagt sju inhemska språk. Minoritetsspråkstalare har rätt att använda sitt språk i kontakt med myndigheter i de regioner som ingår i så kallade förvaltningsområden för språket.

Hur kommer det sig att de finsk-ugriska språken inte är släkt med de indo europeiska?

När man talar om finsk-ugriska språk menar man ett gäng språk som alla antas vara släkt med varandra (andra finsk-ugriska språk är till exempel samiska, meänkieli, estniska och ungerska). Indo-europeiska språk är istället språk som svenska, norska, isländska, tyska, engelska, franska, kurdiska och persiska.

Relaterade inlägg: