Vad menas med en högskola eller ett universitet?

Innehållsförteckning

Vad menas med en högskola eller ett universitet?

Vad menas med en högskola eller ett universitet?

Ibland, eller ganska ofta, ställs frågan om vad det är för skillnad för högskola och universitet. Det lite knastertorra svaret är att universiteten har en generell rätt att själva definiera och driva sina forskarutbildningar medan högskolorna måste ansöka om examenstillstånd för varje enskild forskarutbildning.

Vilket är Sveriges äldsta universitet?

Det första universitetet i Sverige grundades 1477 i Uppsala. Då var enbart män tillåtna att studera. Under det svenska stormaktsväldet på 1600-talet ökade behovet av ämbetsmän som kunde delta i utveckling och förvaltning av det svenska stormaktsväldet.

Vad är ett universitet?

Universitet är ett högre lärosäte med forskning och utbildning. ... Ordet universitet kommer etymologiskt sett från latin, universitas, helhet eller samfund, och är i detta perspektiv en förkortning av universitas magistrorum et scholarium, samling av mästare och lärjungar.

Vad krävs för att bli ett universitet?

Orden universitet och högskola är inte namnskyddade utan vem som helst kan använda dem. Däremot måste man ha ett examenstillstånd för att få ge examen på universitets- eller högskolenivå. Universiteten och högskolorna ansöker om examenstillstånd hos Universitetskanslersämbetet.

Vad är en högskola?

Ett universitet har ett generellt tillstånd att utfärda generella examina på forskarutbildningsnivå. En högskola saknar ett sådant generellt tillstånd men kan ändå få utfärda examina på forskarnivå inom avgränsade områden. En högskola måste då ansöka om det hos Universitetskanslersämbetet.

Relaterade inlägg: