Vad kallas de fettsyror som kroppen inte kan bilda själv?

Innehållsförteckning

Vad kallas de fettsyror som kroppen inte kan bilda själv?

Vad kallas de fettsyror som kroppen inte kan bilda själv?

Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Vad menas med en mättad fettsyra?

Ett mättat fett har högre smältpunkt än ett omättat fett, och de i kosthållet, särskilt i Nordeuropa, vanliga fetterna är mer eller mindre fasta i rumstemperatur, medan omättade fetter oftast är vätskor (som då kallas feta oljor). Mättade fetter finns bland annat i fett kött, smör, ost och feta mjölkprodukter.

Vad kallas de syror som bygger upp fett?

fettsyror är organiska syror som ingår i fetter. Fettsyror består av molekyler med olika långa kolvätekedjor och innehåller den speciella syragruppen, som kemisten skriver –COOH.

Hur påverkar bindningarna fettets egenskaper?

Genom esterbindningen minskar den hydrofila karaktären vilket gör lagringen effektivare. I fettcellerna bildar dessa triglycerider droppar. Kolesterol är viktig för stabiliteten av biologiska membraner hos däggdjur. Det är en amfifatisk molekyl, precis som en fosfolipid, och har både en hydrofil och hydrofob del.

Hur namnger man fettsyror?

Namngivning av fettsyror De flesta fettsyror har minst två namn, ett trivialnamn som vanligtvis är härlett från växten, djuret eller djurdelen där fettsyran först hittades, samt ett systematiskt namn efter antalet kolatomer och, då det är relevant, hur många dubbelbindningar fettsyran innehåller.

Vad innehåller mättade fettsyror?

  • Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

  • Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Vad är det för fett i kroppen?

  • Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Relaterade inlägg: