Vad innebär Finlandssvenskhet?

Innehållsförteckning

Vad innebär Finlandssvenskhet?

Vad innebär Finlandssvenskhet?

Det har sagts att det är ett typiskt finlandssvenskt drag att ta avstånd från benämningen finlandssvensk. ... Svensk ordbok definierar finlandssvensk som ”person som härstammar från Finland och har svenska som första språk”. Svenska Akademiens ordlista ger den kortare förklaringen ”svenskspråkig finländare”.

Hur många är svensktalande i Finland?

Svenska är modersmålet för cirka 5 procent av finländarna. Svenska talas mest på Finlands väst- och sydkust. Svenskan som talas i Finland är finlandssvenska.

Vad är skillnaden mellan svenska och finlandssvenska?

Finlandssvenskan skiljer sig från svenskan i Sverige först och främst i fråga om uttalet men även vad gäller ord och uttryck. I viss mån förekommer också skillnader i syntax och ordböjning. Ju ledigare språk det handlar om desto större är skillnaderna.

Är finlandssvenska svenska?

finlandssvenska, den variant av svenska som används i Finland. Termen avser främst det icke-dialektala språket (jämför finlandssvenska dialekter). Svenskan är vid sidan av finskan officiellt språk i Finland och talas som modersmål av ca 280 000 personer, ca 5,5 % av totalbefolkningen (jämför finlandssvenskar).

Relaterade inlägg: