Vad kännetecknar modernitet Giddens?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar modernitet Giddens?

Vad kännetecknar modernitet Giddens?

Giddens pekar ut tre viktiga element i modernitetens dynamik; åtskiljandet av tid och rum, urbäddningsmekanismer och institutionell reflexivitet. Det absolut mest grundläggande för den moderna organiseringen av samhället är enligt Giddens, åtskiljande av tid och rum.

Vad är moderniteten?

Modernitet är ett begrepp som betecknar den samhällsordning som växte fram ur upplysningen, baserat på rationella/vetenskapliga principer, individuella rättigheter och etablerade politiska system.

När börjar moderniteten?

Det moderna samhället Modern tid som historisk tidsepok tar sin början efter medeltidens och renässansens slut. Senmodern tid börjar vid franska revolutionen 1789. Det moderna samhället kan ses som en historisk tidsperiod som växer fram i och med industrialismen.

Vad är Giddens Struktureringsteori?

Vad innebär Giddens struktureringsteori? ... Giddens menar att det finns en sammanhängande relation mellan aktörens handling och struktur, vilket utgör en dualitet - ett ömsesidigt beroende där de ej kan separeras.

Vad är Urbäddningsmekanismer?

Giddens menar att expertsystem kan ses som urbäddningsmekanismer just för att de ”förskjuter sociala relationer från det omedelbara sammanhanget” (Giddens 1996:35). Expertsystem bygger alltså på tillit, ett begrepp som därför också blir centralt när Giddens talar om modernitet.

Vad menas med modernisering?

Att förändra samhället genom ekonomisk tillväxt genom att satsa på exempelvis exportvänlig industri eller kapitalintensivt jordbruk.

Relaterade inlägg: