Vad kännetecknar norrländskan?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar norrländskan?

Vad kännetecknar norrländskan?

Vissa norrländska mål, i synnerhet de mellan Umeå till Kalix, skiljer sig mer än rikssvenska gör i förhållande till norska och danska. De har till exempel behållit kasusformerna dativ och ackusativ, i likhet med till exempel färöiska och isländska, samt många av de diftonger som användes i fornnordiskan.

Var talar man norrländska?

Norrländska mål talas traditionellt i hela Norrland, utom längst i söder och längst i norr. Inom detta väldiga område ryms många sinsemellan mycket olika dialekter som ändå har vissa gemensamma drag.

Varför norrländska?

En annan orsak till att det skiljer sig beror på att det var många nybyggare som kom till norrland på 1700-talet och 1800-talet. Dessutom fanns de många som hade samiska eller finska som modersmål, vilket också bidragit till en språkblandning och uppkomst av nya norrländska dialekter.

Vad kännetecknar göteborgska?

Ett annat typiskt drag är att ord som sport, fors och barn tappar r:et och låter som spott, foss och ban istället. Det finns i dagens göteborgska en tendens till att uttalet av långt ö-ljud blir öppnare. Hög och röd kan låta som hôg och rôd. ... Alla dessa ord finns även i de angränsande dialekterna i Västsverige.

Relaterade inlägg: