Får du köra över gula heldragna linjer?

Innehållsförteckning

Får du köra över gula heldragna linjer?

Får du köra över gula heldragna linjer?

Gul heldragen linje längs exempelvis en trottoarkant innebär att, markeringen upplyser om förbud mot att stanna och parkera fordon och är placerad i körbanans kant. Avvikelse från färg får inte ske.

När får du korsa en heldragen linje?

Den heldragna linjen innebär bara att du inte får överskrida den, med vissa undantag: Om du ska undvika ett hinder och det finns inte tillräckligt med plats på vägen. Om det finns en streckad linje på höger sida av den heldragna linjen. När du ska åka till eller från en fastighet.

Vilka linjer får man inte köra över?

Varningslinje och heldragen linje. Markeringen används där det inte är tillåtet för fordon som befinner sig på samma sida som den heldragna linjen att byta körfält. Markeringen kan även användas för att upplysa om en kommande heldragen linje på den sida där varningslinjen finns.

När får man köra över heldragen?

Om det är en heldragen linje som skiljer körfälten åt så får du inte byta körfält (3 kap 9§ Trafikförordning). Precis som du säger så får du inte ens föra över ett hjul över en heldragen linje, med undantag för att du blir tvungen att väja för ett hinder eller liknande (3 kap 11§ Trafikförordning).

Relaterade inlägg: