Vad kommer stafylokocker ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer stafylokocker ifrån?

Vad kommer stafylokocker ifrån?

Oftast finns stafylokockerna i näsan, i svalget eller på andra slemhinnor. Du kan också ha dem på huden, exempelvis i ljumskar och armhålor. Ibland kan gula stafylokocker orsaka olika sorters infektioner i kroppen. Risken är större om du till exempel har ett sår på huden eller någon sjukdom som sänker immunförsvaret.

Hur sprids stafylokocker?

Smittvägar. Smitta sker genom direkt och indirekt kontaktsmitta. Om en person har eksem eller infekterade sår ökar risken för smitta betydligt.

Var trivs stafylokocker?

Staphylococcus aureus finns naturligt bland annat på huden, i näsan samt i sår hos människor och djur.

Hur smittar stafylokocker Epidermidis?

epidermidis infekterar djupare vävnader och blodbanan, kallas det endogen smittväg, då S. epidermidis tillhör kroppens naturliga bakterieflora. S. epidermidis kan även smitta exogent, då personal kan överföra resistenta sjukhusstammar från patient till patient.

Varför tillhör inte MRSA normalfloran?

MRSA (Meticillinresistent Staphylococcus aureus) är inte en sjukdom utan en bakterie. Meticillin står för en grupp av antibiotika och resistent innebär att bakterierna är motståndskraftiga mot antibiotika som tillhör den gruppen. MRSA är inte heller någon ny bakterie utan en variant av Staphylococcus aureus.

Relaterade inlägg: