Vad finns det för samband mellan fattigdom och tillgång till rent vatten?

Innehållsförteckning

Vad finns det för samband mellan fattigdom och tillgång till rent vatten?

Vad finns det för samband mellan fattigdom och tillgång till rent vatten?

En mycket stor andel individer som lever i fattigdom saknar tillgång till rent vatten och grundläggande sanitet. Orenat avlopp från industri och hushåll leder till att vatten förorenas och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom.

Vad kan vattenbrist ge för effekter?

Resultatet blir uttorkning, dålig sanitet och brist på hygien som leder till smutsigt dricksvatten och dödliga sjukdomar som kolera och annat. Undernäring på grund av torka orsakar brist på viktiga näringsämnen i kosten och gör att spädbarnens normala utveckling hämmas allvarligt.

Hur kan brist på rent vatten vara en orsak till fattigdom?

Hygien: Nära 2,4 miljarder människor saknar tillgång till en ordentlig toalett eller latrin. Det är över hälften av alla människor i låginkomstländerna. Människor tvingas att använda öppna fält, sjöar och floder som latriner, vilket gör att de små vattenresurser som finns förorenas och sjukdomar sprids.

Vilket land använder minst vatten?

Rent vatten2020
LandProcent (2020)
Danmark97.0
USA97.0
Irland97.0
Italien96.0

Hur många länder har tillgång till rent vatten?

Enligt den här definitionen har idag 71 procent (5,2 miljarder människor) av befolkningen i världen tillgång till rent vatten, medan 29 procent (2,1 miljarder människor) inte har det (1).

Relaterade inlägg: