Vad var orsaken till Berlinmuren?

Innehållsförteckning

Vad var orsaken till Berlinmuren?

Vad var orsaken till Berlinmuren?

Berlinmuren var en mur som började byggas 1961 mellan Västberlin och Östberlin. Beslutet att bygga muren fattades av den östtyska regeringen. ... Muren byggdes av ekonomiska och politiska skäl. Berlinmuren uppfördes sedan den ökande flyktingströmmen från öst till väst blivit ett stort bekymmer för Östtyskland.

När föll muren?

Klockan tre minuter i sju på kvällen den 9 november 1989 gjorde Günther Schabowski sitt livs misstag. Redan samma kväll tackade världen honom för det. Följ med till en alldeles särskild torsdag i DDR, Tyska demokratiska republiken, en av de dagar som blivit en vattendelare i historien: När Berlinmuren föll.

Hur gick det till när Berlinmuren föll?

När muren föll hade den i över 28 år skiljt Berlin åt i två delar, det kommunistiska öst och det kapitalistiska väst. Uppdelningen mellan Väst- och Östtyskland uppkom efter andra världskriget slut då segermakterna styckade landet. ... Från 19 flydde 2,7 miljoner människor från öst till väst via Berlin.

När började man bygga Berlinmuren?

13 augusti 1961 Berlin Wall/Construction started

Vilken roll spelade Berlin efter andra världskriget?

Efter andra världskriget hade det härjade Berlin delats i en amerikansk, en brittisk, en fransk och en sovjetisk sektor. Tanken var att staden skulle förbli odelad, men motsättningarna mellan krigets segrarmakter ökade. 1949 bildades såväl den tyska förbundsrepubliken som DDR och båda gjorde anspråk på Berlin.

Relaterade inlägg: