Hur kan mutationer skador i mitokondrie-DNA ske och hur nedärvs dessa?

Innehållsförteckning

Hur kan mutationer skador i mitokondrie-DNA ske och hur nedärvs dessa?

Hur kan mutationer skador i mitokondrie-DNA ske och hur nedärvs dessa?

Mutationer i mitokondriellt DNA (mtDNA) Fostrets mitokondrier och deras mtDNA kommer från moderns ägg, och mtDNA kan därför bara nedärvas via modern. En man med en mitokondriell sjukdom orsakad av mutation i mtDNA kan inte föra mutationen vidare till sina barn.

Vad betyder mitokondriell?

Mitokondrier (av klassisk grekiska μίτος, "tråd", och χονδρίον, "litet korn") är en typ av organeller i eukaryota celler. Mitokondrierna innehåller en kort DNA-sekvens, kallad Mitokondrie-DNA (MtDNA). Eftersom detta DNA är utanför cellkärnan räknas det inte till kärn-DNA, utan är icke-kromosomalt.

Vilken del av kroppen är särskilt känslig för störningar i energiomsättningen?

Ögats näthinna, de yttre ögonmusklerna, hjärtat, centrala nervsystemet, skelettmuskulaturen, njurarna och de endokrina (inresekretoriska) organen och njurarna är särskilt känsliga för störningar i cellernas energiomsättning. Det är därför vanligt med symtom från dessa organ.

Vad händer vid en mutation?

Mutationer är förändringar i DNA-sekvensen som uppkommer spontant i alla livsformer och kan ge upphov till helt nya egenskaper. Om mutationen ökar bärarens chanser att överleva och föröka sig kan den över tid spridas och bli vanlig i en population.

Vad är mitokondriell kloning?

Mitokondrierna, det vill säga cellernas kraftverk, och deras dna har vid en kloning inte samma genetiska ursprung som övrigt dna. Mitokondriernas dna nedärvs enbart på mödernet och följer alltid med den äggcell som vid kloning är ”värd” för den cellkärna som ska klonas.

Finns det DNA i mitokondrie?

Mitokondrier har ett eget genom som kan analyseras. Dessa små organeller finns runt om i cellen och dess DNA förs vidare oförändrade vid celldelning. Mitokondrie-DNA ärvs endast från modern. I en vanlig djurcell finns DNA:t samlat i cellkärnans kromosomer - genomet.

Har mitokondrier eget DNA?

Mitokondrierna brukar kallas för cellernas kraftverk, och de har eget DNA. Om ett barn föds med skador i mitokondriernas DNA kan det leda till svåra sjukdomar. Men inte alltid. Ansamlingen av DNA-skador kan skilja mellan organ och mellan celler.

Relaterade inlägg: