Hur uppstår en ekonomisk kris?

Innehållsförteckning

Hur uppstår en ekonomisk kris?

Hur uppstår en ekonomisk kris?

Till en finanskris hör ofta ett föregående börsras till följd av spekulation eller att en "bubbla" spricker, och de leder till en finansiell kris med arbetslöshet, fattigdom och sociala missförhållanden. Ofta inbegriper en finanskris en bankkris, men det kan också ta sig uttryck i en valutakris.

Vad innebär en ekonomisk kris?

finanskris, allvarlig rubbning i den finansiella marknadens funktion att tillgodose likviditetsbehov och omfördela risker i ekonomin. För att varu- och tjänsteproduktionen ska flyta krävs i den utvecklade marknads- och penningekonomin att betalningsmedel och krediter av olika slag fortlöpande finns tillgängliga.

Vad gjorde Sverige under finanskrisen?

Under perioden juli 2007 till oktober 2008 backade Stockholmsbörsen index OMXS30 med 57,8 %. Börsen toppade i juni 2007 kring 1 320 punkter, och i oktober 2008 noterades OMXS. Dollarn stärks till förmån för svenska kronan, kronan har kraftigt tappat i värde mot både dollar och euro.

Vad var orsakerna till finanskrisen 2008?

Vad orsakade den ekonomiska krisen 2008? Den globala finanskrisen började som en bolånekris i USA. Fallande bostadspriser och ökad ekonomisk osäkerhet i USA ledde till förluster för banker framförallt gällande de så kallade subprimelånen som på tvivelaktiga grunder hade getts till mindre kreditvärdiga personer.

Relaterade inlägg: