Vad hände efter me too?

Innehållsförteckning

Vad hände efter me too?

Vad hände efter me too?

- Metoo-uppropen blev en ögonöppnare för många över hur oerhört stort problem vi har med våld och trakasserier mot kvinnor. Arbetet för att bekämpa övergrepp och främja lika rättigheter och möjligheter måste fortsätta med full kraft, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Vad hände i Sverige när det gäller metoo?

- Metoo har synliggjort vidden av problemet med sexuella trakasserier och övergrepp. Detta har i sin tur lett till att det blivit mer accepterat att berätta om sexism och sexuella övergrepp. Skammen och skulden över att ha blivit utsatt har förskjutits från offret till förövarna.

Vilka konkreta effekter har man kunnat se av Metoo?

De konkreta förändringar vi har uppmärksammar är uppdaterade styrdokument, tydligare information om nolltolerans, årliga medarbetarundersökningar och genomgångar på arbetsplatsträffar. Vi uppfattar att det fortfarande finns ett stort mörkertal och att problematiken fortfarande är högaktuellt på arbetsplatser.

Hur blev Metoo så stort?

En drivande faktor av #metoo i Sverige var den mediala rapporteringen kring en rad hashtagbaserade upprop från kvinnor i olika branscher där hashtagen var en ordlek med anspelning på den aktuella branschen.

Relaterade inlägg: