Vad menar Sigmund Freud med Detet jaget och överjaget?

Innehållsförteckning

Vad menar Sigmund Freud med Detet jaget och överjaget?

Vad menar Sigmund Freud med Detet jaget och överjaget?

Detet, jaget och överjaget är begrepp om delar av psyket, som används inom psykoanalytisk teori. Psyket kan enligt den österrikiske läkaren Sigmund Freud förstås utifrån tre modeller; den topiska, den dynamiska (som också kallas den andra topiken) och den ekonomiska.

Hur påverkar Detet och överjaget jaget?

Jaget är logiskt och förnuftigt men kan lätt påverkas av önskningar och impulser på ett omedvetet plan. De tre olika delarna styr vårt psyke; detet kommer med driftsimpulser –> blir tillbakaslaget av överjaget som fördömer det som inte passar sig -> konflikten kompromissas av jaget som bestämmer hur vi ska handla.

Vad finns i det medvetna och i det omedvetna?

Enligt det psykodynamiska perspektivet drivs våra handlingar av krafter som vi själva inte har kännedom om. Freud talade om det omedvetna, en inre psykisk kraft. Det omedvetna har skapats genom evolutionen av människan och innehåller därför biologiska drifter och är våra instinkters ursprung.

Vad finns enligt Freud i det medvetna Förmedvetna och omedvetna?

Freud ansåg nämligen att all information måste passera det förmedvetna innan det blir antingen omedvetet eller medvetet. I vårt medvetna finns bland annat de tankar, upplevelser och känslor som vi just nu är medvetna om. ... De resterande minnena vi besitter befinner sig i den omedvetna delen av psyket.

Hur är försvarsmekanismer kopplade till det jag och Överjag?

Överjaget blir så småningom en sträng härskare som kritiserar alla de handlingar som inte stämmer överens med dess ideal . Jaget och överjaget har medvetna processer medan detet är helt omedvetet och dolt under ytan.

Relaterade inlägg: