Vilka komplikationer kan man få som har diabetes?

Innehållsförteckning

Vilka komplikationer kan man få som har diabetes?

Vilka komplikationer kan man få som har diabetes?

Komplikationer som kan komma senare

  • nedsatt syn, så kallad diabetesretinopati.
  • sämre njurfunktion och så småningom njursvikt.
  • försämrad blodcirkulation och nedsatt känsel, främst i fötterna.
  • hjärtinfarkt.
  • stroke.
  • kärlkramp.
BE

Hur kan man testa om man har diabetes?

Diagnos ställs genom att man mäter nivån av socker i blodet (glukoshalten i blodplasma). De klassiska symtomen är törst, kissar ofta, trött och har gått ner i vikt. Om man saknar symtom krävs minst två fasteplasmaglukosvärden på eller över 7.0 mmol/l.

Vad händer med blodsockret vid feber?

Det blir ofta mycket svårare att hålla bra kontroll på blodsockernivåerna när du är sjuk och du riskerar att drabbas av höga blodsockervärden (hyperglykemi). I de flesta fall ökar insulinbehovet på grund av infektioner, även om man både rör sig mindre och äter mindre när man är sjuk.

Hur påverkas kroppen av diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hur påverkas hjärnan av diabetes?

Kognitiv påverkan vid diabetes har i studier beskivits som nedsatt verbalt flöde, psykomotorisk förlångsamning, nedsatt visukonstruktion, det vill säga kopiering av tredimensionell figur, uppmärksamhet, minne och exekutiva funktioner såsom flexibilitet, simultankapacitet och planeringsförmåga [14, 18-19].

Vad är farligt för en typ 1-diabetiker?

  • För en typ 1-diabetiker kan de däremot vara livsfarliga. Låga nivåer av ketoner är i sig inte farligt, även om vissa individer mår illa redan vid mycket låga värden, men de är ett tecken på att kroppen har insulin- och/eller kolhydratsbrist. Det som är farligt är när ketonvärdena skenar, för då kan det gå väldigt fort.

Hur mycket träning är viktigt för dig med diabetes?

  • Träning är viktigt. Har du diabetes räcker det inte att äta diabeteskost för att du ska må bra och sänka blodsockret. Det är även mycket viktigt med regelbunden motion. Se därför till att röra på dig minst 30 minuter varje dag och träna en timme cirka två till tre gånger i veckan.

Kan du dricka vin eller öl om du har diabetes?

  • Du som har diabetes har lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar om du dricker måttliga mängder alkohol. Det går alltså att dricka lite vin eller öl till maten även om du har diabetes, men det är viktigt att du inte dricker alkohol på fastande mage eller i för stora mängder.

Vilka typer av kost rekommenderas vid diabetes?

  • Kost som har positiv effekt vid diabetes. Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI.

Relaterade inlägg: