Hur sätter man fast en takbox?

Innehållsförteckning

Hur sätter man fast en takbox?

Hur sätter man fast en takbox?

När du monterar takboxen ovanpå takräckena ser du till att boxen hamnar mitt på taket för att undvika snedbelastning och krängingar vid hastiga svängar. Ett typiskt rookiemisstag är att man låter boxen sticka ut baktill och sedan förstör bagageluckan när man öppnar den utan att tänka sig för.

Vad ska man tänka på när man köper takbox?

Fundera på hur stor takbox du behöver. Tänk på att storleken påverkar luftmotståndet och därmed bilens bränsleförbrukning. Köp en takbox som du tycker är lätt att packa. Då den är monterad högst upp på bilens tak kan det vara en fördel att den har låga kanter.

Hur långt får takboxen sticka ut?

Se till att lasten inte sticker ut för långt framför takräcket. I sidled får lasten maximalt skjuta ut 20 cm, med en totalbredd om max 260 cm. 24 meter är den maximalt tillåtna längden. Märk ut både fram- och bakflaggor eller liknande i tydliga färger när lasten skjuter ut mer än 1 meter.

Vad ska jag ha för takräcke?

Hitta rätt typ av takräcke På nyare bilmodeller hittar du ofta integrerade rails som sticker upp ett par centimeter och ligger som ett kors på taket. Fästpunkter är vanliga på halvkombi bilar - 4 luckor på taket. Innan du köper ett räcke, kontrollera vilken typ av fästsystem som finns på bilen och bredden på taket.

Vilka bilar kan ha takbox?

Bilar som har kortare tak, eller baklucka som går en bit in på taket, kommer passa bäst med takboxar med en längd på 210 cm. Takräcken som bygger högt över taket kommer passa bäst tillsammans med en tunneltakbox, medans takräcken som ligger lågt bör användas tillsammans med en universal takbox.

Hur långt får godset sticka ut baktill?

Last som sticker ut mer än 1 m baktill ska markeras med flagga (eller tygbit) och, i mörker, med röda reflexer och lykta som visar rött ljus bakåt.

Hur långt får taklast sticka ut?

Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om att fordon eller fordonståg som transporterar odelbar last får föras på vägar som inte är enskilda trots att den bredd som anges i första stycket överskrids. Lasten får därvid skjuta ut mer än 20 centimeter utanför fordonet.

Relaterade inlägg: