Varför luktar vattnet svavel?

Innehållsförteckning

Varför luktar vattnet svavel?

Varför luktar vattnet svavel?

Dålig lukt på ditt vatten kan bero på svavelväte. Svavelväte i dricksvatten kan finnas i områden med sulfidhaltiga mineral, det kan även bildas av vissa bakterier vid syrebrist. Ämnet luktar som ruttna ägg.

Vad används svavelväte till?

I klassisk kemisk analys användes svavelväte för att vid olika pH fälla ut olika grupper av metaller som svårlösliga sulfider ur vattenlösningar.

Är svavelväte farligt?

En giftig gas som kan bildas är svavelväte. Den luktar redan vid låga nivåer starkt och då som ruttna ägg. Den är flyktig och kan uppstå stötvis i farliga koncentrationer. Vid sådana nivåer bedövas luktsinnet, den angriper vävnader (främst ögon och lungor) och hindrar blodets förmåga att transportera syre.

Hur får man bort illaluktande vatten?

Det kan exempelvis då vara aktuellt med ett UV-filter som dödar bakterierna i vattnet. Du bör kontrollera om endast varmvattnet luktar illa. Detta kan nämligen bero på att varmvattenberedaren är utrustad med en magnesiumanod. Då kan ett byte till en zinkanod åtgärda problemet.

Vad är svavel i naturen?

  • Eftersom svavel förekommer i fri form i naturen har ämnet varit känt sedan forntiden. Svavel omnämns bland annat i Första Moseboken i samband med berättelsen om Sodom och Gomorra.

Vad är svavelsyror och deras salter?

  • Svaveloxosyror och deras salter Svaveloxiderna bildar syror tillsammans med vatten. Svaveldioxid bildar svavelsyrlighet (H 2 SO 3) och svaveltrioxid bildar svavelsyra (H 2 SO 4). Svavelsyrlighetens salter kallas sulfiter och svavelsyrans salter kallas sulfater.

Vad är svavelkristaller?

  • Svavel (latin: sulphur) är ett icke-metalliskt grundämne som naturligt förekommer som svavelkristaller med formeln S 8 eller i föreningar med andra grundämnen.

Relaterade inlägg: