Vad läser man i tandläkare?

Innehållsförteckning

Vad läser man i tandläkare?

Vad läser man i tandläkare?

De första terminerna läser du främst kemi, mikrobiologi, och kroppens anatomi och organfunktion. Du lär dig hur människan fungerar från de minsta byggstenarna till helheten. Redan under andra terminen prövar du på arbetat som tandläkare. På tredje terminen börjar du med de odontologiska ämnena.

Vad behöver man till tandläkaren?

Du behöver grundläggande behörighet samt: Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13). Det kan finnas möjlighet för dig att läsa till dessa redan under gymnasietiden. En god idé kan vara att prata med din studie- och yrkesvägledare.

Varför plugga tandläkare?

Om du trivs med att arbeta med människor, kan tandläkaryrket vara ett yrkesval för dig! Att vara tandläkare är ett varierat och skapande arbete med mycket patientkontakt. Som tandläkare är ett intresse för människor och god känsla för service och kvalitet viktiga egenskaper.

Vad behöver jag för att läsa till tandläkare?

Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen vilket krävs för att få arbeta som tandläkare. Efter legitimation och två års kliniskt arbete har du möjlighet att utbilda dig till specialist.

Hur blir man övertandläkare?

För att bli specialisttandläkare måste man först utbilda sig till vanlig Tandläkare. Efter det följer det en flerårig vidareutbildning till specialisttandläkare inom ett eller flera av tandvårdsområden som nämns ovan i denna yrkespresentation. Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå.

Hur mycket kan man tjäna som privat tandläkare?

Lönen varierar kraftigt beroende på var i landet man tjänstgör. De flesta allmäntandläkare har vid pension 50 000-67 000 kr i månaden. För vidareutbildade eller befordrade tandläkare (specialister eller klinikchefer) varierar lönerna mellan 55 0 000 kr per månad.

Relaterade inlägg: