Är ammoniak en blandning?

Innehållsförteckning

Är ammoniak en blandning?

Är ammoniak en blandning?

Egenskaper. Vid standardtryck och -temperatur är ammoniak en färglös gas med starkt stickande lukt som av gammal urin. Den är löslig i vatten och bildar då den basiska lösningen ammoniumhydroxid, NH4+ + OH-. I dagligt tal benämns även ammoniumhydroxid "ammoniak".

Vilka användningsområden har ammoniak?

Ammoniak används i kylanordningar och vid tillverkning av konstgödsel. Ammoniak används i Finland vid tillverkning av gödselmedel och salpetersyra, i kylrum, i kylanordningar för konstisbanor och som vattenlösning i fotokopieringsapparater.

Hur Protolyseras ammoniak?

I vatten protolyseras ammoniak till jonerna ammonium (NH4+) och hydroxid (OH–). Ammoniumhydroxid kan endast existera i lösning. Lösningen är basisk: en 1-molarig ammoniaklösning (motsvarar 0,42 %) har ett pH-värde på 11,63. Lösningar starkare än 10 % är frätande.

Hur gör man ammoniak?

Ammoniak tillverkas i den så kallade Haber-Boschprocessen där kvävgas och vätgas renframställs. Kvävet kan tas från vanlig luft, det är framställningen av vätgas som kostar energi. Ammoniaken används sedan som råvara i andra processer för att tillverka kvävegödselmedel som urea och ammoniumnitrat.

Vad bildas när ammoniak blandas med vattnet?

Ammoniak är en gas som kan lösas upp i vatten, till exempel när regn faller. När ammoniak drar till sig en extra vätejon bildas ammonium, som är svagt surt. Nitrit kan bildas ur ammonium i ledningar och filter.

Vad gör BTB?

Bromtymolblått, BTB, är ett färgämne som ofta används för att i en vattenlösning indikera surhetsgrad, pH, där man utnyttjar att bromtymolblått byter färg vid neutralt pH. Bromtymolblåtts gul-orangea komplex dominerar vid pH under 7 (surt) och dess blåa vid pH över 7 (basiskt).

Relaterade inlägg: