Vad menas med begreppet järnridån och kalla kriget?

Innehållsförteckning

Vad menas med begreppet järnridån och kalla kriget?

Vad menas med begreppet järnridån och kalla kriget?

Järnridån var en metafor (bildligt uttryck) för en gräns som delade Europa i två delar efter andra världskriget fram till kalla krigets slut 1991. ... Denna ridå delade Europa mellan det sovjetiska blocket (som representerades av staterna i Warszawapakten) och NATO-medlemmarna samt neutrala länder som t.

Vad menas med järnridån Quizlet?

Eftersom att Sovjetunionen nu hade kontroll över Östeuropa krävde Stalin att de baltiska staterna och östra Polen skulle också i framtiden tillhöra Sovjet. ... Med järnridån menas med att länderna i Östeuropa hamnade under Sovjetunionens kontroll.

Vad syftade Winston Churchill på när han 1946 myntade begreppet järnridån?

Winston Churchill beskrev då det nya politiska läget i Europa med orden: ”Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts ned över kontinenten.” Churchill använde uttrycket för att beskriva det nya Europa, som efter andra världskrigets slut var en delad kontinent.

Vad menas med begreppet järnridån?

Under 1800-talet började man på teatrar att installera skyddsbarriärer av metall, som vid brand sänktes ner från tak till golvet mellan scen och publik för att hindra eldslågornas framfart. Denna barriär kallades järnridå. Under 1900-talet började politiker att använda uttrycket.

Relaterade inlägg: