Vad menas med absolut fördel?

Innehållsförteckning

Vad menas med absolut fördel?

Vad menas med absolut fördel?

Med absoluta fördelar menas att ett land kan producera en vara med en mindre resursförbrukning jämfört med ett annat land. Adam Smith menade att ett land med absoluta fördelar vid produktionen av en produkt inte skulle importera denna produkten men kunde exportera denna produkten.

Vad innebar Ricardos resonemang om de komparativa fördelarna?

Ricardos tes är att om två länder specialiserar sig på de varor där de har komparativa fördelar kommer bägge länderna att åtnjuta handelsvinster som följd. ... Hans idé innebar att varje land skulle specialisera sig på att producera de varor som de var relativt sett bäst på och sedan sälja dessa på en fri marknad.

Hur kan Ricardos teori om komparativa fördelar tillämpas idag på handel mellan fattiga och rika länder?

Enligt Ricardo kunde det vara fördelaktigt för länder att handla med varandra även när de kunde producera de varor de importerade inom landet, till en lägre absolut kostnad. Absoluta fördelar var inte viktigast, utan det var komparativa fördelar. I Ricardos exempel finns det två länder, England och Portugal.

Vilka likheter finner vi mellan Smith och Ricardo?

Adam Smith (och senare David Ricardo) som identifierade och beskrev dessa processer, förstod varför de skapade välstånd och varför enskilda individer i frivilligt samarbete är nödvändiga för att de skall komma till stånd. De gjorde för den ekonomiska vetenskapen vad Charles Darwin gjorde för biologin.

Relaterade inlägg: