Hur kan Descartes avgöra om en sats är sann?

Innehållsförteckning

Hur kan Descartes avgöra om en sats är sann?

Hur kan Descartes avgöra om en sats är sann?

René Descartes är framför allt känd för sin filosofiska sats "je pense, donc je suis" (i latinsk översättning ”cogito, ergo sum”: jag tänker, alltså finns jag). I denna sats såg han en säker kunskap, som inte kunde betvivlas. Det går inte att tvivla utan att tänka och inte att tänka utan att finnas till.

Hur får man kunskap enligt Descartes?

Descartes bygger sin filosofi på rationellt tänkande. Han menade att kunskap härstammar från logiskt tänkande, inte genom sinnliga observationer av världen. Detta gör honom till rationalist, till skillnad som en empirist som menar att kunskap har sin grund i erfarenheter.

Hur använder Descartes tanken på en ond ande demon?

Vid något skede, på vägen dit, funderar Descartes på vad som skulle följa om det fanns en ond demon som ständigt lurade oss till att bland annat tro att det finns en extern verklighet? I så fall måste jag ändå finnas, menar Descartes, om än som ett lurat ting.

Vad skulle en person utan sinnen kunna ha för kunskap?

Grunden för kunskapen är förnuftet. Det jag vet är det jag kan tänka ut. Sinnena kan bedra mig, jag kan se och höra fel men med hjälp av mitt förnuft kan jag avgöra vad som är sant. ... Här talar två sinnesintryck, ögonens och känselns, emot varandra men mitt förnuft avgör hur det hänger ihop.

Hur tänker sig Spinoza förhållandet mellan kropp och själ och vilka problem har hans förklaring?

Dualistiska lösningar på kroppsjäl-problemet. Dualism är namnet på en rad synsätt om förhållandet mellan medvetande och materia. Den börjar med påståendet att mentala fenomen i någon mening är icke-fysiska. ... Han var därmed den första att formulera kroppsjäl-problemet i den nuvarande formen.

Vad innebär det metodiska tvivlet?

Det metodiska tvivlet gick ut på att istället för att lista alla saker man tror sig veta, tvivlar man på allt som inte är säkert sant. ... Han tvivlar till att börja med på allting som han lärt sig av olika auktoriteter och även på sina sinnens vittnesbörd.

Relaterade inlägg: