Vad innebär ett naturligt åldrande?

Innehållsförteckning

Vad innebär ett naturligt åldrande?

Vad innebär ett naturligt åldrande?

När en människa åldras förändras kroppen på olika sätt. – Men så länge vi är friska dröjer det innan vi uppfattar förändringarna och vi kan leva ett aktivt liv långt upp i åren, säger Sten Landahl, professor i geriatrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vad är det som gör att vi åldras?

Arvsmassan i cellerna styr det biologiska åldrandet som sker på olika nivåer i kroppen. För att vi ska hålla oss friska måste kroppens celler hela tiden förnyas. Cellernas energiomsättning gör däremot att oxidativa processer ständigt förekommer i kroppen, något som gör att cellerna åldras i förtid.

Hur hantera åldrande?

Att acceptera de kroppsliga förändringar som kommer med åren kräver en uppriktighet mot sig själv, att leva med sin kropp, ja, till och med tycka om den. För de allra flesta är åldrandet snarare en stilla sorg, än ett olösligt problem. Man lämnar en tid för en annan.

Vilka sjukdomar gör att man åldras snabbare?

Trisomi 21 ökar risken för vissa, som Alzheimer och parodontit, och minskar risken för andra, som åderförkalkning, fasta cancerformer och macula-degeneration. Trisomi 21 är förknippat med ett snabbare åldrande i vissa vävnader och celltyper.

När börjar åldrandet?

Fram till 30-årsåldern fungerar de flesta mycket bra rent kroppsligen. Därefter börjar det så sakteliga komma symptom från olika biologiska åldrandeprocesser. När och hur de kommer beror på hur vi lever, vilka gener vi har och även i viss mån hur våra förfäder levde.

Relaterade inlägg: