Vad är en GPS?

Innehållsförteckning

Vad är en GPS?

Vad är en GPS?

GPS (Global Positioning System) var det första GNSS som utvecklades, med början på 1970-talet. GPS förvaltas och utvecklas av USA och var ursprungligen avsett för militära tillämpningar. Idag har dock teknikspridningen och massmarknaden för GPS gjort det allt viktigare att garantera även civila tillämpningar.

Hur är en GPS uppbyggd?

SYSTEMETS UPPBYGGNAD GPS består av tre segment; ett rymdbaserat segment, ett kontrollsegment och ett brukarsegment. Satellitsegmentet består av 24 satelliter som vardera väger 1 ton och har en storlek jämförbar med en vanlig bil. Satelliterna har två vingar med solceller som står för energiförsörjningen.

Hur kan man använda GPS?

För att kunna använda gps-positionen till något vettigt behöver den kombineras med en karta, det vill säga en navigerings-app. Genom att kontinuerligt läsa av din position och jämföra den med tidigare mätvärden kan appen även räkna ut hur snabbt du förflyttar dig.

Hur exakt är en GPS?

GPS-systemet är i grunden militärt och kontrolleras av amerikanska myndigheter. Tidigare förvrängdes satelliternas signaler så att ett fel på upp till 100 meter uppstod, men sedan den är denna störning borttagen och noggrannheten är numera i storleksordningen 10 meter i vanlig handhållen GPS.

Vart finns GPS?

GPS mottagare har idag minskats ner till enbart små kretsar. Det gör det både ekonomiskt och enkelt att bygga in teknologin i olika enheter. I dag hittar vi GPS enheter i bl a bilar, båtar, flygplan, datorer, mobiltelefoner, bygg- och lantbrukarmaskiner.

Vilket land uppfann GPS?

GPS-mottagaren tar emot information från flera satelliter och kan på så sätt räkna ut exakt var den är. GPS utvecklades av den amerikanska militären. För att skydda tekniken hade den en störsignal.

Vad användes före GPS?

Innan det fanns GPS i bilar fick man navigera via sitt lokalsinne eller en traditionell karta. Det fanns dock på 1970-talet en idé om att skapa ett automatiserat navigationssystem som använde sig av ett trippmätar-system tillsammans med bilens kassettbandsspelare.

När använder du GPS?

GPS hjälper oss att hitta rätt, till sjöss, på land och i luften. Satelliter sänder ut information om sin tid och position. GPS-mottagaren tar emot information från flera satelliter och kan på så sätt räkna ut exakt var den är. GPS utvecklades av den amerikanska militären.

Relaterade inlägg: