Vad innebär Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet?

Innehållsförteckning

Vad innebär Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet?

Vad innebär Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet?

Syftet med den primära förhandlingsskyldigheten är att parterna ska kunna enas men om detta inte är möjligt har arbetsgivaren rätt att fatta det beslut denne anser vara riktigt i enlighet med arbetsgivarprerogativet.

Vilka är de två huvudsakliga anställningsformerna?

Det finns två typer av anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Tillsvidareanställning är detsamma som fast anställning. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare.

Kan arbetsrättens regler användas av både små och stora butiker?

Det finns inga särskilda skäl till att småföretagare är de som behöver särregleras inom arbetsrätten, däremot kan dessa komma att behöva omfattas av undantag om arbetsrätten är utformad på ett sätt som inte främjar tillväxt i de små företagen.

Vad innebär den individuella arbetsrätten?

Den individuella arbetsrätten behandlar frågor som rör det enskilda anställningsförhållandet. De arbetsrättsliga lagarna är i regel tvingande till arbetstagarens fördel. Det innebär att det inte är möjligt att avtala om regler som medför att en arbetstagare får sämre rättigheter än vad som gäller enligt lag.

Relaterade inlägg: