Vad är skillnaden mellan övergödda sjöar och försurade sjöar?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan övergödda sjöar och försurade sjöar?

Vad är skillnaden mellan övergödda sjöar och försurade sjöar?

Försurning av mark och vatten och övergödning av miljöer på land och i kustnära hav orsakas till stor del av samma föroreningar: svavel, kväveoxider och ammoniak. Försurningen orsakas främst av det luftburna nedfallet av svavel.

Vad är problemet med övergödningen?

  • Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.

Hur uppstår övergödning?

  • Övergödning uppstår som en följd när överflödiga näringsämnen (kväve och fosfor) sköljs ned i närliggande vatten. Den ökade halten näringsämnen leder till en ökad algblomning och igenväxning. När dessa organismer dör bryter bakterier ner dem, bakterierna konsumerar syret i vattnet och kan orsaka suboxi det vill säga syrebrist.

Vad är de största problemen med övergödning?

  • De största problemen med övergödning är: 1 På djupa bottnar uppstår syrebrist och bottenlevande djur dör. 2 Algblomningarna och risken för problem med giftbildande alger ökar. 3 Den biologiska mångfalden förändras både på land och i naturliga vatten.

Hur kan jordbrukare minska övergödningen?

  • Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att: Upprätta gödselräkenskaper för att balansera gödslingen till grödans behov. Samt se till att gödseln inte sprids så att den läcker till diken och vattendrag. Vidta åtgärder för att minska växtnäringsläckaget till vattendrag – till exempel tvåstegsdiken, ...

Relaterade inlägg: