Varför får man sprickor i naglarna?

Innehållsförteckning

Varför får man sprickor i naglarna?

Varför får man sprickor i naglarna?

Nageldystrofi är en spricka i mitten av nageln som börjar vid bakre nagelbandet. Tillståndet påverkar vanligtvis tummen och är resultatet av en tillfällig defekt som stör nagelbildandet. Dev vanligaste orsaken till nageldystrofi är nagelbitning, ofta vid pekfingernageln på samma hand.

Vad betyder gropar i naglarna?

Typ 1 består av små gropar i nagelplattan. De kan liknas vid ytan på en fingerborg. Nedsänkningarna förekommer på en eller flera naglar och ger i allmänhet inte mycket besvär. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelplattan.

Vad gör man åt räfflade naglar?

  1. Välj rätt en skonsam nagellacksremover utan aceton. Rengör du med för starka produkter som t ex innehåller aceton så torkar det ut nageln. ...
  2. Peela och återfukta nagel och nagelband. ...
  3. Polera din nagel. ...
  4. Fyll ut ojämnheter med en nagelstärkare.

Varför blir mina naglar räfflade?

Orsaken till räfflade naglar är oklar och ofta har flera i familjen samma problem. Förr ansågs svält, järnbrist och brist på vitaminer och kalk vara orsaken. Men nu menar man att ärftliga faktorer ligger bakom. Räfflorna tenderar ofta att bli kraftigare med stigande ålder eller om blodcirkulationen är dålig.

Vad kan man se på naglarna?

När nageln växer tar den med sig pigmentet, och det bildas en strimma i fingrets riktning. Detta kan du göra: Är du ljus i huden och plötsligt får mörka strimmor ska du kolla upp det hos läkare. Precis som leverfläckar på andra ställen på kroppen ska man vara observant vid förändringar.

Relaterade inlägg: