Vad är skillnaden mellan positiv särbehandling och kvotering?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan positiv särbehandling och kvotering?

Vad är skillnaden mellan positiv särbehandling och kvotering?

Man skiljer ofta mellan två former av kvotering: "radikal" och "måttfull". ... Måttfull kvotering, kallad positiv särbehandling, innebär istället att man när två sökande har samma meriter, väljer den sökande som tillhör den underrepresenterade gruppen.

Vad menas med positiv särbehandling och när kan det bli aktuellt?

Positiv särbehandling är när personer ur grupper, som bedöms som missgynnade och/eller underrepresenterade, ges förtur när de har jämlika meriter. ... Positiv särbehandling används som ett verktyg, i bland annat svensk jämställdhetspolitik, för att skapa en jämnare könsfördelning inom något samhällsområde.

Vad är diskriminering på arbetsplats?

När räknas det som diskriminering? På jobbet kan du bli diskriminerad av en chef eller en kollega och diskrimineringen kan vara direkt eller indirekt. Bristande tillgänglighet, trakasserier, sexuella trakasserier och instruktioner att diskriminera är alla former av diskriminering.

Vad händer om arbetsgivaren diskriminerar?

Den som diskriminerar någon på arbetsplatsen bryter mot diskrimineringslagen och kan tvingas betala diskrimineringsersättning. Du som arbetstagare, praktikant, inhyrd personal och arbetssökande skyddas av diskrimineringslagen.

Får man kvotera?

Det är inte tillåtet att använda sig av kvotering, det vill säga att vika en anställning till endera könet. Men har man en ojämn könsfördelning på arbetsplatsen är det under vissa förutsättningar möjligt att använda sig av positiv särbehandling i själva urvalssituationen.

Vad är ett kvoteringssystem?

Förutom nationell lagstiftning som kontrollerar valpraxis, finns andra kvoteringssystem för kandidater till utskott eller rådgivande organ i ett försök att främja en ökad andel kvinnor i det offentliga livet i största allmänhet.

När kan diskrimineringslagen användas?

Diskrimineringslagen skyddar individer mot diskriminering inom en rad olika samhällsområden. Det gäller till exempel när du handlar i en butik, söker bostad eller när du går till doktorn.

Vem gäller diskrimineringslagen för?

Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Relaterade inlägg: