Är liljor perenner?

Innehållsförteckning

Är liljor perenner?

Är liljor perenner?

Liljor (Lilium) är fantastiska växter, de flesta blommar i juli-augusti. Alla liljor är perenna och övervintrar i väldränerade lägen i hela landet.

Var trivs liljor?

I trädgården Liljor trivs som bäst i en väl dränerad mark med en porös och genomsläpplig jord som skyddar från skador. Efter vintern kan det vara bra att städa upp bland dina liljor och göra dig av med gamla torra stjälkar, vintertäckning och annat skräp.

Hur trivs liljor?

Liljor trivs med marktäckande grannar som bidrar till att behålla lite fukt kring rötterna. Alla liljor är härdiga till zon 2, i kallare trakter behöver vissa arter skyddas med vintertäckning som luftig barkmylla eller granris. Eller odla i kruka (se nedan) som ställs frostfritt vintertid.

När ska man plantera liljor?

Liljornas blomningstid börjar i juni. Skär bort blomman so fort den vissnat så att den inte fröar av sig och tar onödig energi från växten. Liljor kan även med fördel planteras i trädgården. Även här bör jorden vara porös.

Vad vill liljor ha för jord?

Jorden ska vara mullhaltig, gärna en lövkompost med torv i. Blanda också rejält med grov sand i den, undvik lera och kalkhaltiga jordtyper, eftersom de flesta liljor gillar antingen neutralt eller lätt sur jord.

Hur får man liljor att blomma?

Plantera liljor i sand med gräsklipp så kommer de att blomma och frodas i många år. Här berättar Nils Åkerstedt hur du gör för att lyckas.

  1. Liljor vill ha väldränerad jord. ...
  2. Övervintrar säkert i sand. ...
  3. Sandbädd för liljor. ...
  4. Gödsling. ...
  5. Klippning efter blomning. ...
  6. Delning och omplantering. ...
  7. Fel butikslagring försämrar blomning.

Vilken gödsel till liljor?

Gödsla jorden med långtidsverkande gödselmedel som inte gör att liljorna växer för snabbt och får veka stjälkar som lätt bryts av. Sådana övervintrar också sämre. Bra näring till liljor är lite träaska, benmjöl och rejält förmultnad kompostjord.

Kan man så liljor?

Liljor från frö är friska och har goda chanser att utvecklas väl. – upp till åtta år kan det ta från sådd till första blomman. när liljornas frökapslar är bruna och börjar spricka upp. Har man möjlighet är det bäst att redan på hösten.

När kan man flytta liljor?

Det går fint att flytta liljor. Jag väljer att vänta tills de blommat klart, men jag har också flyttat dem före de slagit ut utan några problem. T ex hamnade en "tvillinglök" (visade det sig) under en blomma som brett ut sig mer än väntat, och den tog jag bara upp och satte om, utan problem.

Vilken sand till liljor?

Liljor klarar sig bäst i sandjord, vilket är en blandning av sand och planteringsjord. För bäst resultat, använd två delar planteringsjord och en del sand. Gärna får det vara grov sand. Blanda med fördel i torv i jorden, men undvik gärna kalk.

Relaterade inlägg: