I vilken jord trivs tall?

Innehållsförteckning

I vilken jord trivs tall?

I vilken jord trivs tall?

Tallen är ett pionjärträd som växer snabbt i ungdomen. Tallen hävdar sig bra på torr mark, grovkornig jord, tunna humuslager och markvegetationstyper med blåbår, lingon eller sämre. Tall växer också bra på frisk mark. Den tål frost bättre än gran och har mindre anspråk på vatten och näring.

Vilken jord till barrväxter?

De flesta barrväxter trivs i sol eller halvskuggigt läge och föredrar en näringsrik jord som inte torkar ut. Förbättra jorden med planteringsjord, kompost och barkmull i samband med plantering.

Kan man plantera tallar?

Tallar har ganska sköra grenar som lätt blåser ner om det stormar rejält, utan att tallen för den skull behöver vara sjuk. Det går alldeles utmärkt att plantera en större tall, till och med ett rejält träd. Börja med att kolla med kommunens parkförvaltning.

Vad plantera under rhododendron?

Rhododendron blir vackrast om buskarna har lite rörelseutrymme, men plantera gärna flera olika i en större rabatt för att få variationsrikedom. Mellan rhododendronbuskarna trivs marktäckande perenner såsom kaukasisk förgätmigej, hasselört, sockblomma, fänkrikshjärta och myskmadra.

Relaterade inlägg: