Vilken ros Passar till lavendel?

Innehållsförteckning

Vilken ros Passar till lavendel?

Vilken ros Passar till lavendel?

Vita rosor mot blå lavendel ger en viss stramhet och ett sofistikerat lugn. Välj gärna lite lägre rossorter som remonterar, det vill säga blommar i under hela sommaren. Det finns många sorter att välja bland och de går ofta under namnet rabattrosor.

Hur planterar man om rosor?

En barrotad ros är känsligare och får inte torka ut. Om du inte kan plantera rosen direkt bör du därför jordslå den, lägg rosen i en liten grop och täck rötterna med jord. I södra Sverige kan du plantera barrotade plantor både under sen höst och tidig vår. Rötterna växter så länge jordtemperaturen är över fyra grader.

Vad passar till Riddarsporre?

Lämpar sig i bakkant i perennrabatter eller tillsammans med buskar som ger stöd. Blommorna kommer i juni och augusti och de är klassiskt djupt blå i olika toner men finns även i vitt, rosa och lila. Riddarsporre är en given perenn i mormorsrabatter men även i kombination med rosor som ger stöd åt spirorna.

Vad ska man gödsla rosor med?

Under våren gödslas rosorna med rosgödsel. Remonterade/återblommande sorter gödslas ytterligare en gång i juni-juli. På våren kan även naturgödsel användas och ersätter då rosgödslen. Naturgödseln myllas ner runt plantorna.

Vilka blommor passar med lavendel?

I perennrabatten samplanteras lavendel med andra solälskande växter som solhatt, lammöron, och fagertrav. En mycket vacker kombination är lavendel och rosor. Viktigt att tänka på när rosor och lavendel ska kampera ihop är att välja rosor som trivs i full sol och på lite torrare jordar.

Vad är fint med lavendel?

Traditionellt används lavendel ofta ihop med rosor eller som avgränsande häck, men det finns fler kombinationsmöjligheter. De kan bli väldigt effektfull ihop med höstblommande ljung, lågväxande enar eller olika slags kryddväxter.

Relaterade inlägg: