Hur man pratar värmländska?

Innehållsförteckning

Hur man pratar värmländska?

Hur man pratar värmländska?

Det finns flera dialektvarianter att välja på. Värmlandsmålen är påverkade från olika håll: från norskan, västgötskan, dalmålen och östliga, mellansvenska dialekter. Titta bara på de värmländska vokalljuden: jämfört med standardsvenskan så kan u uttalas som o, ö som ä, i som e, och både ä, å och e som a.

Var i landet finns värmländska?

Värmland är ett landskap ursprungligen i Götaland och sedan 1815 i Svealand i inlandet i västra Sverige. Värmland gränsar i söder till Västergötland och Dalsland, i väster till Østlandet (i Norge) och i öster, Västmanland och Närke och i nordost till Dalarna. I landskapet finns 5 500 kända fornlämningar.

Vilket Dialektdrag delar Värmland i en östlig och en västlig gren?

Värmlandsmålen präglas av äldre kulturströmmar från alla väderstreck. Norska, nordsvenska, västgötska och senare också yngre östliga, mellansvenska dialektdrag har nått olika spridning i landskapet.

Hur man pratar dalmål?

Särpräglade dalmål i övre Västerdalarna och Ovansiljan I övre Västerdalarna uttalas dj i början av ord som d+j, vilket gör att ett ord som till exempel djup fortfarande uttalas [djuäp, djop, djup, djöp] och så vidare, medans standardsvenska talare uttalar djup utan hörbart d-, alltså [jup].

Relaterade inlägg: