Vad prövas i bygglovet?

Innehållsförteckning

Vad prövas i bygglovet?

Vad prövas i bygglovet?

Vid prövning av bygglov inom detaljplan ska byggnadsnämnden pröva om åtgärden överensstämmer med den detaljplan som gäller på platsen. Det ska inte göras någon lokaliseringsprövning eftersom det gjordes när detaljplanen togs fram. Utöver kravet på planenlighet ska åtgärden även prövas mot vissa andra krav.

Vad är det som i första hand ligger till grund för om bygglov tillstånd ges eller ej?

Byggnadsnämnden ska handlägga ärenden om lov och förhandsbesked skyndsamt. Därför är det viktigt att en första granskning av ansökan sker så snabbt som möjligt. Ansökningar om bygglov, rivningslov, marklov och förhandsbesked prövas av byggnadsnämnden.

Vad krävs för ett förhandsbesked?

Innan du söker ett förhandsbesked är det viktigt att du tar reda på vad som gäller kring strandskydd, möjligheten till att lösa avlopp, anslutning till vägar och om det finns fornminnen. I så fall krävs det att du ansöker om tillstånd och får ett positivt beslut innan du ansöker om förhandsbesked.

Vad innebär det att åtgärden ska överensstämma med detaljplanen?

Utöver att själva åtgärden ska överensstämma med detaljplanen krävs också att den byggnad och den fastighet som åtgärden avser är planenliga, d.v.s. att utgångsläget är planenlig. ... Bygglovshandläggaren behöver i sin prövning bedöma om den berörda fastigheten överensstämmer med detaljplanen.

När ska bygglov beviljas?

Ansökan om bygglov ska beviljas om alla är uppfyllda och avslås om en eller flera av dem inte är uppfyllda. Prövning av bygglov utanför detaljplan och områdesbestämmelser innebär, till skillnad från bygglov inom plan, en fullständig prövning av kraven på lokalisering, placering och utformning.

Relaterade inlägg: