Vad är orsaken till akne?

Innehållsförteckning

Vad är orsaken till akne?

Vad är orsaken till akne?

Talg är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning täpps till och du får en pormask. Samtidigt ökar mängden av en speciell bakterie som också spelar roll för att du får akne. Akneutslagen bildas när talgkörtelns nedre del blir inflammerad.

Kan snus påverka Acne?

En del har visat att rökning kan öka akne (21-23) medan andra studier faktiskt visat motsatsen – att rökning minskar akne (18, 19). Deltagarna i denna studie ansåg också att snus kan förvärra akne, dock var svarsfrekvensen för alternativet ”vet ej” hög.

Vad ska man undvika att äta när man har finnar?

raffinerad mat som vitt socker och vitt bröd, mat som innehåller socker, potatis, vitt ris) med mat med medelhögt till lågt GI som har långsamma kolhydrater (t. ex. baljväxter (bönor och linser) och fullkorn, viss frukt och grönsaker). Läs mer om akne och hur hormoner påverkar utbrotten.

Kan nikotin ge finnar?

8. Rökning. Nikotin minskar blodkärlen i hyn vilket minskar blodtillförseln till huden som i sin tur minskar bland annat syre och A-vitamin i huden. ... Och det är inte bara själva cigaretterna som är dålig för hyn, utan rökningen i sig också.

Relaterade inlägg: