Vilka energikällor används till fjärrvärme?

Innehållsförteckning

Vilka energikällor används till fjärrvärme?

Vilka energikällor används till fjärrvärme?

Drygt 41 procent av värmen kommer från biobränslen, ungefär 25 procent från avfall och drygt 8 procent är industriell restvärme. Största delen av den energi som tillförs värmeproduktionen är antingen förnybar eller återvunnen. Sedan 1980 har fjärrvärme minskat sin klimatpåverkan tack vare utfasning av fossila bränslen.

Hur produceras Sveriges el?

Produktion. Huvuddelen av Sveriges el produceras som vattenkraft och kärnkraft. I snitt produceras närmare 20 procent av elen som vindkraft men vindkraftsproduktionen varierar med vädret. Andelen vindkraft kommer att öka de kommande åren.

Hur omvandlas bränsle till elektricitet i värmekraftverk?

Turbinen är kopplad till en generator som omvandlar den mekaniska energin till elektrisk energi. Efter det att ångan gått genom turbinen, har den tappat i tryck och temperatur och kyls därefter ner i en kondensor, som tar upp värmen från ångan och leder den vidare ut i fjärrvärmenätet.

Är kraftvärme bra för miljön?

Att kombinera värme- och kraftproduktion – kraftvärme – är det mest effektiva bränslebaserade sättet att producera energi. Genom att producera både el och värme maximeras användningen av bränsle, vilket är energieffektivt. Dessutom minskas mängden koldioxid som släpps ut i atmosfären.

Är kraftvärme förnybar energi?

Idag står fossila bränslen i kraftvärmen för en ytterst liten andel och är på väg att fasas ut och ersättas med biobränslen. Över 90 procent av bränslena i den svenska kraftvärmen är förnybara eller återvunna.

Relaterade inlägg: