Hur har Corona påverkat arbetsmarknaden?

Innehållsförteckning

Hur har Corona påverkat arbetsmarknaden?

Hur har Corona påverkat arbetsmarknaden?

Coronakrisen har drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt. Arbetslösheten har stigit och sysselsättningen har minskat. Samtidigt har också många anställda varit korttidspermitterade, vilket har hållit sysselsättningen uppe men tryckt ner antalet arbetade timmar.

Vad gör arbetsmarknaden?

Arbetsmarknad är den marknad där arbetsgivare (köpare av arbetskraft) och arbetstagare (säljare av arbetskraft) möts, och där arbetstagaren erbjuder arbetskraft i utbyte mot lön inom ramen för en anställning.

Vad finns det för jobb i framtiden?

Några av jobben som förväntas ha bäst jobbchanser på både ett års och fem års sikt är undersköterska, tandläkare, lärare, ingenjör, systemutvecklare och målare. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser.

Hur mycket har arbetslösheten ökat under pandemin?

Antalet arbetslösa ökade med 86 000 personer till 459 000. Det motsvarar en arbetslöshet på 8,3 procent, en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med 2019. Ungdomsarbetslösheten ökade med 4,0 procentenheter och uppgick till 24,0 procent.

Vilka grupper har svårast att få arbete?

Över tiden har dock tudelningen ökat mellan det stora flertalet och de grupper som har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Grupper som unga med svaga studieresultat, äldre arbetslösa samt flykting- och anhöriginvandrade har i dags- läget mycket svårt att få ett arbete.

Relaterade inlägg: