Hur påverkar koncentrationen jämvikt?

Innehållsförteckning

Hur påverkar koncentrationen jämvikt?

Hur påverkar koncentrationen jämvikt?

Vid en ökning av en koncentration får vi tillgång till fler molekyler som kan reagera, men själva förhållandet mellan reaktanter och produkter ändras inte. När man ändrar på koncentrationen av ett ämne så förstör man jämvikten.

När är en reaktion i jämvikt?

Allmänt sägs ett system vara i jämvikt om det nått ett tillstånd från vilket det inte har någon tendens att ändra sig. Från makroskopisk synpunkt är systemet då statiskt det vill säga ingenting verkar hända. På molekylär nivå sker däremot alltid mer eller mindre hastiga rörelser eller reaktioner.

Är K litet eller stort för en reaktion som reagerar nästan fullständigt till produkter?

Hur går det ihop med att man kan utläsa jämviktsläget ur K värdet? Lite förenklat: Om K är stort (mycket större än 1) så finns det mycket av produkterna och bara lite av reaktanterna. Om K är litet (mycket mindre än 1) så finns det mycket avraktanterna och bara lite av produkterna.

Åt vilket håll går reaktionen?

Reaktionen går därför i början mest åt höger (innan jämvikten ställer in sig). Reaktionen eller jämviktsläget är alltså förskjutet åt höger (högerförskjuten reaktion). Vi får därför en högre koncentration till höger jämfört med till vänster vid jämvikt och därför blir värdet på K högt.

Relaterade inlägg: