Hur blir man av med mättnadskänsla?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med mättnadskänsla?

Hur blir man av med mättnadskänsla?

Drick mycket vatten, all annan dryck innehåller många kalorier. Ändrade dryckesvanor sedan 1980 är en betydande faktor till att allt fler svenskar blir överviktiga. Läs mer > Dryckkonsumtion Sverige. Äta långsamt för det ger snabbare mättnadskänsla, med följd att vi konsumerar mindre mängd mat.

Vad händer när man blir mätt?

Vad händer i kroppen? Hjärnan styr hur du upplever att du är hungrig och att du är mätt. När allt fungerar utan problem signalerar kroppen att du behöver äta genom att du känner hunger. När du har fått i dig den näring och energi du behöver signalerar kroppen det genom att du känner dig mätt.

Varför har jag ingen mättnadskänsla?

Tarmen och hjärnan har en väldigt nära koppling när det kommer till vår hunger och mättnad. Om vi blir överviktiga kan balansen i kopplingen mellan tarm och hjärna rubbas. Till exempel har man sett med mättnadshormonet leptin att hjärnan kan bli resistent mot hormonet, och vi får svårare att känna oss mätta.

Hur ökar man mättnadskänslan?

Här är Paulúns bästa taktik för att öka mättnadskänslan:

  1. Varm mat. Ät varm mat då det mättar bättre än kall.
  2. Satsa på protein. Ät mat med mycket protein då det är det mest mättande näringsämnet samtidigt som det ökar energiförbrukningen.
  3. Grönsaker! ...
  4. Drick vatten. ...
  5. Krydda rejält.

Relaterade inlägg: