Hur många invånare har Tehran 2021?

Innehållsförteckning

Hur många invånare har Tehran 2021?

Hur många invånare har Tehran 2021?

Teheran uttal (info) (persiska: تهران, äldre form طهران, Tehrān, IPA: [tʰehˈɾɒn]) är Irans huvudstad och tillika största stad, en kosmopolitisk metropol med cirka 8,7 miljoner invånare.

Hur stor är Tehran?

730 km² Tehran/Area

Vad är Tehran?

Teheran (alternativt Tehran, persiska تهران) är en provins i norra Iran. Den hade invånare 2011, vilket gör den till den folkrikaste provinsen i landet.

Vilket folkslag är iranier?

Perser utgör drygt hälften av invånarna i Iran. Näst flest är azerierna medan upp till en tiondel är kurder. Återstoden tillhör en rad mindre folkgrupper. Invånarantalet har nästan fyrfaldigats på ett halvsekel men de tidigare höga födelsetalen har minskat drastiskt sedan 1980-talet.

Vilka språk talas i Iran?

Persiska Iran/Official languages Det största moderna iranska språket är persiska (nypersiska) som är officiellt språk i Iran och numera också ett av Sveriges viktigaste invandrarspråk.

Vad heter huvudstaden i Iran?

Teheran Iran/Capitals

I vilken världsdel ligger i Iran?

Asien Iran/Continent

Är Iran större än Sverige?

Iran är drygt tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet hör till Mellanöstern men ligger också i gränslandet mellan Centralasien och Sydasien. ... Iran har kust mot Kaspiska havet i norr och en lång sydkust mot Persiska viken och Omanviken, med det strategiskt viktiga Hormuzsundet emellan.

Vilket språk talas i Teheran?

Persiska. Det största moderna iranska språket är persiska (nypersiska) som är officiellt språk i Iran och numera också ett av Sveriges viktigaste invandrarspråk.

Är du iranier?

Iranier[redigera | redigera wikitext] Iranier (persiska: ایرانی) är vanligtvis en benämning på invånare i staten Iran och den iranska diasporan (ca 5–7 miljoner), eller den i Iran dominerande folkgruppen perser. Iran är en världens äldsta kulturnationer.

Relaterade inlägg: