Vad är en Processutvärdering?

Innehållsförteckning

Vad är en Processutvärdering?

Vad är en Processutvärdering?

Kortfattat innebär en processutvärdering att man följa och dokumenterar hur en verksamhet genomförs. I processutvärderingen studerar man vilka förutsättningar som finns för att de uppställda målen skall nås, men också exempelvis hur dessa mål formulerades.

Vad är resultatutvärdering?

Resultatutvärdering. Genom en resultatutvärdering beskrivs och analyseras systematiskt de resultat och effekter som arbetet har gett. En resultatutvärdering genomförs oftast i slutfasen eller efter att ett arbete avslutats och kan se till direkta såväl som indirekta förändringar.

Vad är utvärderingsmetod?

Utvärdering som förhållningssätt handlar bland annat om värdet i en given situation, i förhållande till olika förväntningar och händelseförlopp (engelska Evaluation, value = värde). Att utvärdera något lyckas inte utan ett sammanhang. Värdet är djupast sett förankrat i människors värderingar.

Vad är lärande utvärdering?

Utvärdering av projektets resultat och effekter Utvärdering handlar om att fånga och beskriva projektets genomförande, resultat och effekter i relation till planer och mål som finns på projekt- och programnivå.

Vad menas med en Effektutvärdering?

I en effektutvärdering försöker utvärderaren fastställa ett orsakssamband mellan en insats och en förändring av ett tillstånd som organisationen i fråga försökt påverka.

Vad ska utvärderas?

Ett annat syfte med utvärderingen är att ge pedagogerna underlag så att de kan utveckla den pedagogiska verksamheten. Detta får de genom att utvärderingen synliggör styrkor och svagheter i verksamheten. Andra syften kan vara att utveckla pedagogernas kompetens samt synliggöra verksamheten för andra (Åsén 2002).

Vad ingår i en utvärdering?

Utvärdering[redigera | redigera wikitext] En definition av utvärdering är noggrann bedömning i efterhand av utfall, slutprestationer, förvaltning och beslutsinnehåll samt organisering av offentlig verksamhet, vilken tänkes spela roll i praktiska beslutssituationer.

Vad är syftet med en utvärdering?

Syftet med utvärdering i ett mål- och resultatstyrt system är i första hand att bedöma om målen uppfyllts och att ge underlag för utveckling. ... Vad som egentligen menas med att utvärdera kan variera från sammanhang till sammanhang, varför det alltid är viktigt att klargöra vad begreppet avser.

Vad är Behandlingstrohet?

Programintegritet, programtrohet och följsamhet (eng. treatment integrity, treatment fidelity, compliance) avser att behandlingen som skulle implementeras också har implementerats i alla sina delar.

Vad måste man ha lagt fast för att kunna mäta effekten?

Effekten av en enskild organisations verksam- het kan illustreras genom att jämföra vad som hypotetiskt skulle ha inträffat utan organisatio- nens insatser, det vill säga kontrafaktiskt, och vad som faktiskt inträffade. Detta brukar ibland kallas för ”om-inte-problematiken” och visas i figur 2.

Relaterade inlägg: