Vad menas med primär prevention?

Innehållsförteckning

Vad menas med primär prevention?

Vad menas med primär prevention?

Primär prevention innebär att förebygga sjukdomar genom att minska individers exponering för riskfaktorer och öka motståndskraften mot dessa, och på så sätt undvika att tumörer uppstår.

Vad är primär och sekundär prevention?

Prevention brukar delas in i primär- och sekundärprevention. Primärprevention syftar till att sjukdomen inte skall inträffa, sekundärpreventionen till att på kort och lång sikt förhindra 3 Page 12 död, återinsjuknande, fortskridande av sjukdomen och allvarliga komplikationer (Social- styrelsen, 2004a).

Vad betyder primär sekundär och tertiär prevention?

Svensk definition Strategier och interventioner för förebyggande av sjukdomar och psykiska rubbningar hos predisponerade individer eller hos befolkningensgrupper. Hälsofrämjande, smittskydd och miljöövervakning ingår. Primärprevention skall särskiljas från sekundärprevention och tertiärprevention.

Vad är sekundär prevention?

Primärprevention innebär kartläggning av riskfaktorer hos hjärtfriska individer. Information och rådgivning med syfte att minska risken för att utveckla hjärtkärlsjukdom. Sekundärprevention avser insatser för att förhindra progress eller återinsjuknande av redan befintlig sjukdom.

Vad är prevention hälsa?

Förebyggande arbete, eller prevention, handlar om att förebygga ohälsa och främja hälsa. Målet är också att det förebyggande arbetet ska leda till en ökad jämlikhet i hälsa. För att arbeta förebyggande måste man utgå från de faktorer i människors livsvillkor och levnadsvanor som går att påverka.

Vad är Befolkningsstrategi?

Vad ör befolkningsstrategier? Talar man istället om större grupper, eller befolkningar, åsyftar man masstrategi eller befolkningsstrategi. Dessa inriktar sig på större befolkningsgrupper utan att se till fördelningen av risker bland individerna i den.

Vad är tertiär prevention?

Att vidta åtgärder för att förhindra återfall i sjukdom eller funktionshinder eller att vidta rehabiliterande åtgärder som antingen återställer funktionsförmågan eller kompenserar för funktionshinder, till exempel med hjälpmedel av olika slag.

Relaterade inlägg: