Vad är en hälsokontroll?

Innehållsförteckning

Vad är en hälsokontroll?

Vad är en hälsokontroll?

En hälsoundersökning eller hälsokontroll innefattar en undersökning, men innehåller ofta även en riskbedömning med återkoppling och ett informativt, rådgivande eller motiverande samtal i anslutning till undersökningen för att förändra eller minimera risken för ohälsa.

Kan man göra hälsokontroll på vårdcentral?

Hälsokontroll på vårdcentral Vanligtvis är det läkaren som bestämmer om en undersökning skall göras eller ej och det beror på vilka symptom du har. Om du får göra en hälsokontroll via vården brukar det inte kosta mer än några hundralappar.

Vad menas med riktad hälsokontroll avseende tumör i cervix?

ICD-10 kod för Riktad hälsokontroll avseende tumör i cervix är Z124. Diagnosen klassificeras under kategorin Riktad hälsokontroll avseende tumörer (Z12), som finns i kapitlet Faktorer av betydelse för hälsotillståndet och för kontakter med hälso- och sjukvården (Z00-Z99).

Vad kollar man vid en hälsokontroll?

Hälsokontroll är vanligen en preventiv undersökning för att avgöra det allmänna hälsotillståndet. Hälsotillståndet kan undersökas genom att man studerar personens livsstil, vikt, kroppstyp, kondition, blodtryck, puls, rörelsemönster, beteende, hygien med mera.

Är hälsokontroller bra?

I sammanställningen påvisas att allmänna hälsokontroller inte har något värde. Däremot vet vi att vissa riktade hälsokontroller är värdefulla för att upptäcka vissa specifika sjukdomar. Därför görs regelbundna bröstkontroller och cellprover från livmoderhalsen på kvinnor.

Hur bokar man hälsokontroll?

Välj region:

  1. Logga in.
  2. Hitta vård.
  3. Sökpå 1177.se.

Relaterade inlägg: