När började Samskolan med Lussedans?

Innehållsförteckning

När började Samskolan med Lussedans?

När började Samskolan med Lussedans?

Lussedansen (Stora skolan) – Samskolan. ”Tradition och förnyelse”, säger vi på Samskolan. En gång om året är traditionen lite extra viktig, och det är i mitten av december då Lussedansen och Lussefesten går av stapeln.

Vilket ord betyder skola?

Etymologi. Ordet "skola" härleds etymologiskt från grekiskan σχολή (scholē), med betydelsen "ledighet", "vila". Skola var således en plats för några som givits ledighet, vila – i motsats till arbete.

Vem äger Samskolan?

Den pensionerade rektorn Alar Randsalu vet att berätta att Samskolan lyckats med konststycket att blanda näringslivets barn med kulturens.

Vem grundade Samskolan?

Skolan grundades som flickskola 1878 av Anna Whitlock bland annat i samarbete med Ellen Key. År 1893 uppgick Whitlocks skola i den nybildade Stockholms nya samskola med Anna Whitlock som föreståndare. Tanken var att uppmuntra flickor med naturvetenskapliga intressen och pojkar med humanistiska intresse.

Hur kommer man in på Samskolan?

Det är alltså störst chans att bli erbjuden plats till förskoleklass, årskurs 4 och 7. Vi tar in ca 50 elever varje år till vår förskoleklass. Ca 50 % av dessa går redan i Samskolans förskola och har förtur till platserna. De elever som går i Förskoleklass på Samskolan har sedan förtur till skolår 1.

Vad är en skolledning?

Skolledare är ett samlingsnamn för rektorer och biträdande rektorer i förskola och skola, även andra med ledande befattningar inom skola och annan utbildning kan benämnas skolledare. Som chef för lärarna och övrig personal har skolledaren det övergripande ansvaret för verksamheten.

Får man dator på Samskolan?

Det finns nätuppkoppling på hela skolan och varje klassrum är utrustat med multimediaanläggningar. Tillgång till datorer finns i bibliotek, studiehallar och flera klassrum.

Vad kostar det att gå på Samskolan?

Vad kostar det att studera på Samskolan? Inget, det finns inga kostnader. Många tror att vi har terminsavgifter, men det var många år sedan de togs bort. Alla elever tas in via sina betyg från grundskolan.

Får lundsberg skolpeng?

Riksinternatens särställning i Sverige ska upphöra. Det har regeringen nu kommit fram till. Skolorna kommer därmed inte längre att de särskilda statsbidrag som de tidigare haft och de kommer heller inte att kunna ta ut avgifter för undervisningen. ...

Relaterade inlägg: