Vad är problemet med prostitution?

Innehållsförteckning

Vad är problemet med prostitution?

Vad är problemet med prostitution?

Efterfrågan på sexköp har brett ut sig och fattigdom gör att kvinnor, barn och andra diskriminerade grupper är i riskzonen för att hamna i prostitution. Fattigdomen är dock inte grundproblemet – problemet är att det finns köpare som är beredda att betala för andras kroppar.

Vad är en prostituerad?

Prostitution definieras som: När minst två parter köper eller säljer sexuella tjänster mot ersättning (vanligen ekonomisk); vilken utgör en förutsättning för den sexuella tjänsten (SOU 1995:15). ... Syftet med lagstiftningen är att genom en normativ effekt minska efterfrågan på sexuella tjänster mot betalning.

Är det lagligt med prostitution i Sverige?

Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem. Prostitution skulle ses som en del av mäns våld mot kvinnor och därför blev det också viktigt att ansvaret skulle ligga hos förövarna, inte hos de utsatta.

Varför prostitution?

Det finns lika många anledningar till att hamna i prostitution som det finns personer i prostitution och människohandel. Gäller framförallt de kvinnor som kommer hit från andra länder. Löften om ett arbete och en ny framtid kan locka. Verkligheten i Sverige kan se helt annorlunda ut än vad de utlovats.

Vad finns det för orsaker till trafficking?

Den globala människohandeln kan ses som en följd av efterfrågan på människor för olika former av exploatering, fattigdom – absolut och relativ, kvinnors och barns underordnade ställning och brist på makt samt bristande respekt för och skydd av mänskliga rättigheter.

Hur påverkar prostitution samhället?

Prostitution innebär exploatering av människor och befäster en social över- och underordning som är skadlig för den enskilda men även för samhället i stort. Vi vet att det är framför allt är kvinnor och flickor som köps och säljs och att det är män som köper. Alla som utnyttjas är offer oavsett könstillhörighet.

Hur prostituerar man sig?

Ersättningen kan typiskt sett tillfalla utföraren, eller en hallick som då gör sig skyldig till koppleri. Prostituerade kan ses som offer för kommersiell sexuell exploatering, eller ses som helt frivilliga sexarbetare som har sex med människor mot betalning.

När blev det lagligt med prostitution?

Det svenska förbudet mot köp av sexuella tjänster trädde i kraft den 1 januari 1999. Sverige var då det första landet i världen att kriminalisera köp, men inte försäljning, av sex.

När kriminaliserades prostitution?

År 1999 blev Sverige det första landet i världen att förbjuda köp av sexuell tjänst utan att kriminalisera de personer som säljer sex. Utformningen av lagen utgick från att det som gör prostitution möjligt är efterfrågan snarare än utbudet.

Varför sexköpslagen?

När den svenska sexköpslagen tillkom var det med ett tydligt fokus på efterfrågan. Tanken bakom det är att om det inte finns någon efterfrågan så finns det ingen prostitution. Lagen har också ett jämställdhetsperspektiv; att köpa tillgång till en annan människas kropp handlar om makt, oftast mäns makt över kvinnor.

Relaterade inlägg: