Vad studerar man inom Arbets och organisationspsykologi?

Innehållsförteckning

Vad studerar man inom Arbets och organisationspsykologi?

Vad studerar man inom Arbets och organisationspsykologi?

Forskargruppen i arbets- och organisationspsykologi bedriver huvudsakligen forskning inom områdena arbetsrelaterad hälsa, arbetsgrupper och grupputveckling, ledarskap, säkerhetsklimat, organisationer och organisationsutveckling, och psykosocial arbetsmiljö.

Hur använda kunskaper i psykologi i arbetslivet?

Psykologiska test används för en rad olika syften inom arbetslivet; bland de vanligaste är urval och medarbetar- och ledarutveckling. ... Utbildningen är helt generisk, och bygger således inte på användning av (eller ger utbildning i) särskilt namngivna test.

Vad kan man studera inom psykologi?

Psykologutbildningen ger även behörighet för forskarutbildning. Många som studerat psykologi väljer att specialisera sig inom ett visst område som exempelvis handikappspsykologi, klinisk psykologi, neuropsykologi eller pedagogisk psykologi. Många psykologer väljer även att vidareutbilda sig till psykoterapeuter.

När gjorde psykologin igång i Sverige?

Sydney Alrutz hette mannen bakom det första psykologiska laboratoriet och han arbetade på Institutionen för fysiologi. ... 1948 inrättades den första svenska professuren i psykologi och i och med det tillkom Psykologiska institutionen (Uppsala var alltså först i Sverige!).

Vad gör man hos en arbetspsykolog?

Arbetspsykologisk utredning, APU Här får du hjälp att ta fram vad du vill och vad du kan. Det blir en slags kartläggning av dina personliga förutsättningar. Tanken är att du bättre ska kunna fatta beslut och välja bland olika alternativ. Utredningen leds av arbetspsykolog.

Vad gör en organisations psykolog?

Som organisationspsykolog arbetar du med att utveckla prestationer och samarbete hos individer och arbetsgrupper i en organisation. Man kan skilja mellan yttre och inre faktorer och som psykolog arbetar du med båda. ... Inre faktorer är individens förmåga att hantera förväntningar och krav utifrån.

Hur kan psykologi användas i arbetslivet?

I arbetslivet finns det faktiskt ytterligare en viktig komponent inom psykologin som är central i många sammanhang. Det handlar om att förstå och motståndskraften hos individer och organisationer. Det handlar alltså om svaret på frågan varför vi inte blir sjuka eller nedbrutna av en situation där många blir det.

Vad kan man jobba med inom psykologi?

De arbetar t ex som skolpsykologer, inom psykiatrin och på vårdcentraler, inom idrottsvärlden, kriminalvården, arbetsförmedlingen, försvarsmakten. De kan arbeta med att utveckla organisationer, till exempel med ledarskap och teamutveckling. De kan arbeta med personalgrupper, yrkesval, rekrytering och urval för företag.

Hur kom psykologin igång i Sverige?

Beskriv hur psykologin etablerades i Sverige. I början av 1900-talet grundades ett laboratorium för psykologiska experiment i Uppsala, men det dröjde ända till 1948 innan en psykologisk instutition med en egen professur vid Uppsala universitet inrättades.

Relaterade inlägg: