Vad kan läggas in i begreppet etnisk identitet?

Innehållsförteckning

Vad kan läggas in i begreppet etnisk identitet?

Vad kan läggas in i begreppet etnisk identitet?

Etnicitet syftar på grupptillhörighet hos en individ, medan etnisk grupp utgör benämningen på denna grupp. Etnicitet och etnisk grupp avser människors identifikation med och känsla av tillhörighet i en viss folkgrupp (av grekiskans ethnos, folkslag), och deras uppfattning om gruppens gemensamma kultur och språk.

Vad menas med etnisk identitet?

Definition av etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet avses att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har minst en etnisk tillhörighet.

På vilka olika sätt är etniciteten föränderlig?

Det kan handla om utseende (hud- och hårfärg) kroppsliga uttryck (omskärelse, skäggväxt, frisyrer), kultur (språk, vanor, religion) och en subjektiv upplevelse av tillhörighet. – Sedan är förstås etnicitet historiskt föränderligt, säger han.

Hur kan etnicitet påverka en människas identitet?

Genom att identifiera sig själv med sin kultur eller etnicitet skapar man en inre samhörighet och identitet i en kulturell eller etnisk grupp. Den egna eller gruppens sätt att tänka och handla blir en måttstock, det rätta och naturliga, för att förstå omvärlden och värdera andra som upplevs som olikt.

Kan man ha två etniciteter?

När kategorin etnicitet används finns endast två alternativ: svensk eller invandrare. Invandrarbegreppets existens grundas i dess olikhet till att vara svensk. Genom att tillföra en av “de andra” till arbetsgruppen förväntar man sig skapa mångfald.

Vilken betydelse etniciteten har i vårt samhälle?

Människor föds in i sin etnicitet. Värderingar, normer och traditioner relateras till individens etniska och nationella bakgrund (Kamali, 2002). Etnicitet hör nära samman med var man är född och kan ses som en egenskap som man har och som inte förändras över tid.

Relaterade inlägg: