Hur ser man att hö är mögligt?

Innehållsförteckning

Hur ser man att hö är mögligt?

Hur ser man att hö är mögligt?

Mögligt hö kan se uttvättat ut, blekgult, nästan vitt eller blått. Bryt upp en bit av en bal, om du märker mycket damm och en gammal lukt från höet, har det troligen mögel. Lämpligt för hästar är fräsch lukt, lätt och grönt.

Vad kan hända om hästen äter mögligt hö?

Utfodring med foder av dålig hygienisk kvalitet medför risk för både djurs och människors hälsa. Mögligt och dammigt samt strö är en vanlig orsak till luftvägslidande hos häst. Mögelsvampar i fodret kan också bilda mykotoxiner (mögelgifter) som inverkar negativt på hästar, till exempel nedsatt prestation.

Kan man se på ett hö om det är bra eller dåligt?

Titta och lukta på höet När man får ett parti bör man kolla igenom balarna direkt om det är och öppna en eller flera hösilagebalar för att kontrollera att det ser friskt ut och luktar bra.

Varför blir hö Dammigt?

och halm kan ibland innehålla stora mängder organiskt damm som vid hantering frigörs och sprids i luften. Dammet kan förutom rena fragment av organiskt material innehålla sporer från mögelsvampar och bakterier. ... Utrustningen provades med fem partier och halm av olika ursprung.

Varför möglar hö?

Oskyddat drar till sig fukt vid lagring Detta beror på att höet drar åt sig fukt ifrån luften i omgivningen, vilket gör att vattenhalten ökar till en nivå där mögelsvampar och andra mikroorganismer har möjlighet att växa till.

Hur länge håller en rundbal?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet.

När kan man börja använda årets hösilage?

Om ensileringsmedel använts kan det innebära att man måste vänta 4-6 veckor efter inplastning innan man börjar öppna och utfodra från balarna, detta för att ensileringsmedlet måste omsättas och hinna verka innan man börjar utfodra med partier.

Relaterade inlägg: