Vad kan påverka maxpulsen?

Innehållsförteckning

Vad kan påverka maxpulsen?

Vad kan påverka maxpulsen?

Maxpulsen kan inte påverkas genom träning utan man föds med en viss maxpuls som sedan sjunker med ca ett pulsslag varje år av ens liv. En vanlig uppskattning av ens maxpuls är 220 slag minus ens ålder. Den maximala pulsen är genetiskt betingad och sjunker i regel med stigande ålder.

Hur påverkas maxpulsen av ålder?

Maxpulsen sjunker och hjärtats slagkraft minskar däremot med åldern. Detta gör att hjärtat inte kan pumpa runt lika mycket blod. ... Känsligheten för uppbyggande signaler och frisättningen av tillväxtfaktorer i blodet är sämre hos äldre jämfört med yngre, vilket gör det svårare att öka i muskelmassa.

Vad kan man räkna ut maxpuls på?

  • Som vi redan varit inne på finns det olika sätt att räkna ut maxpuls på. Det kanske vanligaste och lättaste sättet är den så kallade Fox-metoden. Populariteten har nog att göra med dess enkelhet och du räknar ut din maxpuls så här: Maxpuls kvinnor: 226 - ålder = Maxpuls. Maxpuls män: 220 - ålder = Maxpuls.

Kan man beräkna maxpuls med klassisk formel?

  • Beräkna maxpuls med klassisk formel. Det klassiska sättet att beräkna maxpuls är att subtrahera åldern från konstanten 220. Denna formel är den mest vanligaste formeln, men det finns ingen vetenskaplig grund som stödjer formeln. Formeln tar också enbart hänsyn till åldern och inte andra faktorer som kön eller kroppsvikt.

Vad är maxpulsen för ungdomar?

  • Vissa ungdomar har en maxpuls upp emot 240 slag i minuten när deras uträknade maxpuls är 210 slag i minuten. Variationen blir något mindre när människor bli äldre men det är fortfarande vanligt att det slår på 20 slag åt båda hållen.

Relaterade inlägg: