Vad styr fritidshem?

Innehållsförteckning

Vad styr fritidshem?

Vad styr fritidshem?

Om fritidshemmet Verksamheten styrs utifrån skollagen och läroplanen. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling, fördjupa deras kunskaper och erfarenheter och ge en meningsfull fritid och social gemenskap. ... Eleverna ska få möjlighet att träna på demokrati, inflytande och ansvar i praktiken.

Vem har rätt till fritids?

Vilken rätt har ett barn till fritidshem? Kommunen ska erbjuda fritidshem för elever som går i kommunens förskoleklass, grundskola eller grundsärskola. Hemkommunen ska även erbjuda fritidshem för elever som går i fristående skolor som inte har fritidshem.

Vad gör en Fritidshemslärare?

Som lärare i fritidshem jobbar du med barn i olika åldrar, från sexåringar som möter skolans värld för första gången till tolvåringar på väg in i högstadieåldern. Fritidshemmet har en viktig roll för elevers sociala utveckling och lärande.

Finns fritids Skolverket?

Finns fritids? Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ingår numera i utbildningssystemet. Utbildningsdepartementet har tagit över ansvaret för verksamheterna från social- departementet och bestämmelserna har överförts till skollagen.

Får barn vara på fritids när man är föräldraledig?

Ditt barn får vara på fritidshemmet under tiden du arbetar eller studerar, inklusive restiden till och från arbetet eller skolan. Om du är arbetssökande eller föräldraledig får du inte lämna barnfritidshemmet. Elever mellan 6–13 år kan vara på fritidshemmet både före och efter skolan och under lov.

Vad man jobbar i fritidshem?

En fritidspedagog / fritidslärare arbetar för att barn ska ha en meningsfull fritid före, under och efter skolan. I sitt arbete uppmuntrar fritidspedagogen barnen till egna initiativ, men kan också ordna fritidsaktiviteter eller vara den vuxne som lyssnar på barn som har det jobbigt i skolan eller hemma.

Relaterade inlägg: